De kracht van moed – Meetup 9 met Winny van Buuren en Johanna Oosterbaan

Presentatie IDG Moed

Verslag over de meetup: IDG Vaardigheid Moed

Op 13 oktober hadden we een indrukwekkende Meetup, die lang bleef hangen in de hoofden en harten van de deelnemers. Het ging over de IDG Vaardigheid ‘moed’. De verhalen en de oefening brachten de deelnemers bij hun eigen moed. Waar hebben zij moed voor nodig om hun (duurzaam) verlangen te volgen en wanneer kunnen zij nog wel een extra portie moed gebruiken?

Moed is een belangrijk thema binnen het onderwerp duurzaamheid. Er is moed voor nodig om te veranderen, te innoveren, bestaande oude systemen en patronen te doorbreken.

We willen jullie graag inspireren, dus een uitgebreid verslag volgt hieronder. We laten verschillende mensen aan het woord. Erno (organisator), Winny (Spreekster), Johanna (spreekster en begeleider van de oefening) en Nicky (deelneemster).

Erno Hannink over de IDG Vaardigheid Moed

Impressie van de bijeenkomst vanmiddag:

 • Mooi verhaal van Winny over haar moedige momenten in haar ondernemen.
 • Aansluitend het indrukwekkende verhaal van Johanna en haar reis en realisatie van haar moedige moment. Onderbouwd met onderzoek en modellen over hoe we moed kunnen tonen.
 • Afgesloten met een oefening waarin de deelnemers uiteindelijk een moedige actie voor de komende tijd opschreven.
 • Moed... Een dankbaar onderwerp. Een mooie groep met bekende en nieuwe deelnemers en hoe de vaardigheid moed hier bracht.

De IDG definitie van ‘moed’

Het vermogen om te staan voor onze waarden, beslissingen te nemen, doortastend op te treden en, indien nodig, bestaande structuren en zienswijzen uit te dagen en te ontwrichten.

De sprekers Winny van Buuren en Johanna Oosterbaan vertelden hun eigen verhaal en wat ‘moed’ daarin voor hun heeft gedaan. We laten ze in dit verslag aan het woord, net als een deelnemer die op LinkedIn prachtig verwoordde wat deze meetup met haar heeft gedaan.

Winny van Buuren – De moed om een voorbeeld te zijn in de landbouw transitie

IDG Vaardigheid Moed - Winny van Buuren

Mijn moedige momenten tijdens de mijn reis van het businessleven in het Westen naar het boerenleven in het Oosten.

Gisteren mocht ik mijn persoonlijke verhaal vertellen over moed tijdens de IDG Achterhoek. Toen Erno Hannink vroeg om mijn verhaal te combineren met Johanna Oosterbaan die het onderwerp moed omarmt, was ik nieuwsgierig waarom ze mij gevraagd hadden. Erno vertelde mij dat er moed voor nodig is om met onze natuurinclusieve bedrijven, Landgoed VelhorstZenderense Es en Landgoed Kreil een voorbeeld te mogen zijn in de transitie in de landbouw.

Dit triggerde mij om naar mijn eigen veranderingen te kijken. Welke moedige stappen en beslissingen heb ik genomen?

Moedige stappen en beslissingen

 • Moed om bij KPN weg te gaan, voor mezelf te kiezen en afscheid te nemen van financiële zekerheid
 • Moed om samen met Arjen meerdere natuurinclusieve bedrijven te beginnen zonder agrarische kennis en ervaring met een eigen onderneming.
 • Moed om eigen producten tegen een eerlijke prijs in de markt te zetten.
 • Moed om acquisitie te doen terwijl dit tegen mijn natuur in is.
 • Moed om presentaties, rondleidingen en lezingen te geven over natuurinclusieve landbouw zonder een agrarische opleiding.
 • Moed om ruimte creëren door iets niet meer te doen waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe kansen.
 • Moed om ondernemers in de agri- en foodsector te begeleiden naar andere bedrijfs- en verdienmodellen.

Ondanks de momenten van angst en weerstand, heeft mijn verlangen om samen bijdragen een gezondere wereld en anderen te inspireren hier aan bij te dragen, mij gemotiveerd om deze stappen te zetten.

Tijdens deze reis heb ik ervaren dat als je die dingen doet waar je energie van krijgt, dicht bij jezelf blijft en jezelf als persoon laat zien, het steeds makkelijker wordt om het leven te leiden waar je naar verlangt.

Johanna Oosterbaan – De moed om je eigen dromen te volgen

IDG Vaardigheid Moed - Johanna Oosterbaan

Inmiddels heb ik mijn verhaal al wel vaak verteld op kleine en grote podia, maar dit keer was het erg bijzonder, en anders…. Het gebeurt me namelijk niet zo vaak meer dat ook ik zelf diep geraakt word door de interactie met de zaal, maar deze keer, tijdens deze HUB op 13 oktober, was dat wel.

Misschien omdat we eerst zo’n mooi verhaal hadden gehoord van Winny en we allemaal in gezamenlijkheid een verlangen hebben om goed voor deze planeet te zorgen. En dat we allemaal zo graag die moed in onszelf willen aanboren.

Een persoonlijke ervaring toen ik begin 20 was heeft mijn leven voorgoed veranderd. Ik ben sinds jaren eindelijk zover dat ik hierover durf te delen als de groep daar veilig genoeg voor is. Deze ervaring is mijn drijfveer om het leven te durven leiden wat ik wíl leiden en ik wil heel graag anderen daar ook in inspireren. Naast deze ervaring zag ik hoe de hoeveelheid moed het verschil kan maken in het verwezenlijken van dromen en verlangens. 

Tijdens de Hub deelde ik kort hoe ik persoonlijk ben veranderd. Met mijn verhaal hoop ik anderen te inspireren en te motiveren om ook stappen uit hun comfortzone te durven zetten.

Na mijn verhaal deelde ik ook een aantal praktische tips, waaronder de activeringscirkel die je kan helpen om daadwerkelijk stappen te zetten.

IDG Vaardigheid Moed Activeringscirkel

Moed is een deugd en vind je in het midden van lafheid en roekeloosheid 

Aristoteles

Oefening IDG Moed

Als laatste gingen we met drie vragen aan de slag.

 1. Met welk verlangen heb je tot nu toe nog niets gedaan omdat je het te spannend vond? 
 2. Welke eerste stap kun je zetten om toch je verlangen te volgen?
 3. Welke van jouw talenten / kwaliteiten kun je daarbij inzetten? 

Samen gingen we in gesprek over deze drie vragen. Dit leverde veel gespreksstof en verbinding op.

Oefening vaaridgheid kwaliteiten en talenten

Al met al was het weer een zeer geslaagde middag!

Deelnemer Nicky Hoenderboom over echt aan kijken wat er van binnen leeft

Om echt aan te kijken wat er binnenin leeft, dat serieus te nemen en daarop te acteren is moed nodig.

Omdat het kwetsbaar of pijnlijk is, soms helemaal niet handig of financieel niet bepaald de optimale keuze lijkt. Gisteren middag mochten we bij de IDG HUB Achterhoek (IDG staat voor Inner Development Goals) twee mooie vrouwen horen vertellen over hun moedige verhaal. De bijeenkomst vond, bijzonder genoeg, plaats in mijn eigen geboortedorp Lichtenvoorde. Dank Winny Van Buuren-Tessers en Johanna Oosterbaan voor jullie mooie, moedige verhalen die jullie zo open met ons deelden, we hebben ervan genoten.

Is het toeval dat deze bijeenkomst precies in Lichtenvoorde was? Dat daar, precies op deze plek, in ‘mijn’ dorp, zoveel mooie leuke mensen waren om te ontmoeten? Dat ik precies nu de tijd had om daar eens te komen kijken, nu het langzaamaan voelt dat ik na alle privé veranderingen weer genoeg geworteld raak om ook zakelijk nog wat meer te gaan doen waarvoor ik op de wereld ben? Geen idee.

Nicky Hoenderboom - Owner Digitale Fondsmanager

Over de auteur

Johanna Oosterbaan

Johanna is:
Trainer & Spreker bij HuysvoordeZorg.nl
Auteur Verpleegkundig Leiderschap Werkt!
Marketingstrateeg Gouden Website & CampingBeleving I
Bestuurslid IDG HUB Achterhoek.
Zij schrijft en spreekt veel over moed (een van de IDG Vaardigheden) en vindt het heel waardevol om vanuit haar kennis over moed een bijdrage te leveren aan de IDG HUB Achterhoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}